Živeti s TMS

V Evropi, Avstraliji in Ameriki so danes na voljo številne objave raziskav, ki odkrivajo razsežnosti fibromialgije. Razvili so anketno raziskovanje po diagnostičnih merilih za fibromialgijo ameriškega združenja za revmatologijo (2010) in v eni od objav navedli ocenjevanje po lestvici polisimptomatskega distresa (anksioznost, depresija in resnost somatskih simptomov ocenjujejo z zdravstvenim vprašalnikom, simptome in kakovosti življenja pa z vprašalnikom Evropske organizacije za raziskave in zdravljenje raka): intenzivnost bolečine, razpoloženje, povezano z bolečino, invalidnost, somatsko zavedanje in katastrofično razmišljanje o bolečini. Šestdeset odstotkov bolnikov je imelo vsaj en rezultat v kliničnem območju nevropsihološke oslabitve, ki je bil neodvisen od demografije in razpoloženja. Bolniki s fibromialgijo so bili bolj zaskrbljeni in somatsko zavedajoči kot tisti z revmatoidnim artritisom in bolniki z mišično-skeletno bolečino, vendar niso pokazali večjega pomanjkanja pozornosti od drugih skupin bolnikov. Vse tri skupine bolnikov s kronično bolečino, ne glede na diagnozo, so imele oslabljeno kognitivno delovanje na ekološko občutljiv nevropsihološki preizkus vsakdanje pozornosti.

Bolečine ali druge oblike TMS ljudem manjšajo kvaliteto življenja, jih »hromijo« in kadar se jim pravočasno ne posvetijo, napredujejo v resna kronična obolenja. Gradivo, ki je pred vami, lahko pomaga, da se tisti, ki so nagnjeni k TMS pojavnosti, v trenutku, ko začutijo bolečine v mišično-vezivnem sistemu (lumbalnem delu hrbtenice, križnici, trtici, išias) ali imajo boleče miofascialne prožilne točke, fibromialgijo, sindrom čeljustnega sklepa (bolečina, ovirano odpiranje ust, pokanje/škripanje v sklepu in drugi simptomi), tenzijski glavobol in podobno, osredotočijo na ozadje: česa jih je strah, na koga ali kaj so jezni, kaj jih skrbi, kakšen fizični ali psihološki stres doživljajo? Čeprav se je s čustvi včasih težko soočiti, je vredno poskusiti.

V slovenščini lahko preberete prvo knjigo dr. Johna Sarna z naslovom Ozdravimo bolečine hrbta. Avtor na začetku v njej zapiše: »Pri večini žrtev zloglasne bolečine v hrbtu prav čustvene napetosti vodijo v fizikalne procese, katerih posledice sem poimenoval tenzijsko-mišični sindom – TMS. Bolečina se lahko pojavi večkrat v nekaj letih, pri nekaterih ljudeh pa postane tudi kronična. Bolečina in strah pred bolečino ostro omejita fizične aktivnosti. Ob dolgoletnem delu s TMS-jem sem spoznal, da ima človeško bitje veliko zmogljivost za samozdravljenje, toda ta moč mora biti prepoznana in je ne smemo omejevati. Kot sam vidim, je to najboljša medicina: sprostitev potenciala znotraj posameznika za zdravljenje samega sebe.«[1]

Še nekaj povzetkov dr. Sarna za obvladovanje TMS[2]:

 • Pomislite psihološko: kadarkoli začutite bolečino bi morali pomisliti, kakšen  potlačen bes povzroča bolečino.
 • Pogovarjajte se s svojim umom: enostavno si sami povejte, da veste, kaj se dogaja – da um nezavedno ustvarja bolečino – kar  pomaga zmanjšati stopnjo bolečine.
 • Naredite si seznam: nanj uvrstite vse obremenitve, pritiske in tesnobo, ki jo čutite v svojem življenju, vključno s tistimi, ki si jih ustvarjate sami, in vso jezo ali nerazrešena vprašanja iz svojega otroštva.
 • Dnevno razmišljanje ali meditacija: dr. Sarno predlaga, da si naj posameznik posveti vsak dan čas za razmišljanje o svojem zdravljenju in razvije razumevanje o tem, kako ga izboljšati.

Evropska zveza za ozaveščenost o fibromialgiji ENFA (European awareness of fibromyalgia) priporoča devet prijemov za spopadanje s fibromialgijo, ki so jih s temeljitim pregledom virov in preverjanj metod proučili znanstevniki izmed izbranih 39 farmakoloških zdravljenj z antidepresivi, analgetiki in drugimi zdravili ter izmed 59 nefarmakoloških metod, kot so: telesna vadba, kognitivno vedenjska terapija, izobraževanje o bolezni, prehranski posegi, psihoterapija, balneoterapija in ostalo (laserska in magnetna terapija, akupunktura, homeopatija). Pomenljivo je, da so znanstveniki na prvi dve mesti postavili izobraževanje o bolezni in njeno poznavanje ter nefarmakološke pristope, ki jim po potrebi – glede na pacienta – dodajajo zdravila.

Kdor torej ne želi takoj poseči po zdravilih, hkrati pa ne zmore biti sam svoj terapevt, mu bo morda v pomoč pogovor v skupini in seznanjanje s prijemi za razbremenitev vsakdana ter krepitev telesa in duha. Pri tem se je pogosto potrebno ozreti v svoj vkalupljen način življenja in se pošteno vprašati, ali lahko kaj izboljšamo? To vključuje zlasti sproščanje, prehrano in redno vadbo oziroma gibanje v naravi. Nekaj metod in učiteljev je navedenih za primer:

 • Dr. Iztok Ostan, ki v metodo 2 + 5 vključuje enostavne, vsakomur dostopne prijeme: »pitje vode«, »ura gibanja na zraku in sončni svetlobi« ter »pet obrokov sadja in/ali zelenjave na dan«.
 • Zmerna telesna vadba Qigong (kot jo npr. poučujeta Igor Gregorc ali Marko Preston), najbolje v naravi; krepi zdravje, odpornost in vitalnost; na mentalnem nivoju se z redno vadbo lahko izboljša koncentracija in zavedanje, na čustvenem pa stabilnost in notranja harmonija.
 • Med številnimi možnostmi vadbe joge izstopa terapevtska hatha joga, ki jo po metodi Dinah Rodrigues poučuje vaditeljica t. i. hormonske joge Alenka Košorok Humar; z njo pospeši in uravnovesi delovanje žlez z notranjim izločanjem s pomočjo dihalne tehnike (bastrika dih), jogijskih položajev (asan) in poglobljenih vaj postavitev in drže telesa (npr. prstov, dlani, jezika-mudre), kontrakcij telesa oz. energetskih zapor (bandhe), vaj za usmerjanje energije in vaj za premagovanje stresa z joga nidro.
 • EFT tehnika tapkanja nekaterih akupresurnih točk (kratka navodila) lahko prinese hitro odrešitev, četudi zdravljeni ne pozna metode same. V Sloveniji je tehniko doseganja čustvene svobode pričela izvajati Pika Rajner, deluje pa še mnogo drugih učiteljev: Gaja Padubky jo npr. izvaja tudi pri otrocih, osebno svetovanje izvaja tudi Vlasta Kuster.
 • Meditacije. Meditativna tehnika čiščenja čustvene plati Ho’oponoponomo , ki jo je po stari havajski tehniki za dobrobit, zdravje in osebni mir ponovno utemeljil psihoterapevt dr. Stanely Hew Len z nagovorom otroka v sebi in čiščenjem navlake, vzorcev, podatkov, ki nas bremenijo (“Edina naloga v vašem in mojem življenju je povrnitev naše istovetnosti ~ naših umov ~ nazaj v njihovo prvotno stanje niča ali ničle.”~ Ihaleakala Hew Len, dr.sc.).
 • Reiki in učenje osebnostnega in duhovnega razvoja, kot ga npr. izvaja Asia Tuma z biosinergijo in holističnim pristopom k zdravljenju in raziskovanju sebe in drugih (združuje kinezologijo, bioenergijo, psihologijo, akupresuro, osteopatijo in zdravljenje z esencami).
 • Meditacijo v gibanju s plesom v krogu in petjem izvaja v Ljubljani Irena Roglič Kononenko na Inštitutu za Bachovo cvetno terapijo. V Postojni, pa tudi z gostovanji v Ljubljani in Mariboru, izvaja AUM meditacijo v gibanju Nina Vanita Hočevar, ki v okviru zavoda Pantea prenaša znanje s Humaniversity, med drugim tudi o čustveni telovadbi – fitnesu, kjer treniramo čustvene mišice.
 • Dr. Erika Žagar, ki za TMS simptome daje velik pomen alergijski reakciji na hrano in toksine; z bioresonanco diagnosticira in izvaja terapije za boljše delovanje imunskega sistema, več energije ter zmanjšanje bolečin pri ljudeh z alergijami, astmo, boleznimi prebavnega trakta, hrbtenice, revmatičnimi boleznimi, stanji po preboleli boreliozi, depresijami, kronično utrujenostjo in izčrpanostjo.

[1] Sarno, E. J. (2004) Ozdravimo bolečine hrbta.- Cangura.com ISBN 961-6058-33-9, 198 s.

[2] Sarno, E. J. (1998) The Mindbody Prescription: Healing the Body, Healing the Pain.- Amazon,

Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: