Tridesetdnevni program

Gradivo, ki je pred vami, je prevod originalnega delovnega zvezka, ki ga je že leta 1999 pripravil David Schechter, dr. med., kot dopolnilo h knjigam prof. dr. Johna E. Sarna, ortopeda in profesorja rehabilitacijske medicine na newyorškem  medicinskem univerzitetnem centru na Manhattnu (Inštitut Howard A. Rusk). Dr. Sarno je utemeljitelj diagnoze za skupek bolezni sodobnega zahodnega sveta, ki jo je poimenoval tenzijski mionevralni /mišično-živčni/ sindrom (TMS, tension myoneural syndrome, najprej znan kot ‘tension myositis syndrome‘) in ima psihosomatsko podlago.

[Schechter] Morda boste vprašali: »Zakaj trideset-dnevni program za lajšanje bolečin?« Ugotovil sem, da se lahko večina posameznikov, ki trpijo zaradi psihosomatskih motenj (mindbody, um-telo), naredijo presenetljiv napredek v prvih tridesetih dneh po tem, ko je diagnoza postavljena. Da bi to dosegli, se morajo posamezniki v svojem življenju naučiti poslušati povezavo uma in telesa (mindbody). Pristop, ki sem ga našel, deluje najbolje, če si vsak dan prizadevamo za sprejem in razumevanje diagnoze.

Ugotovil sem, da je mogoče voditi dnevnik, ki je pomemben sestavni del izobraževanja, vpogleda vase in samozavedanja, potrebnega za zdravljenje motnje. To vključuje stanja kot so: fibromialgija, TMS, tenzijski glavoboli, sindrom razdražljivega črevesja, čeljustnega sklepa ali TMJ [temporo-mandibularnega sklepa].

Nekateri ljudje opazijo pomembno olajšanje bolečine v nekaj dneh. Vendar pa to v nobenem pogledu ni zdravljenje. Takojšnje lajšanje bolečine je lahko posledica zmanjšanja skrbi zaradi bolečine ali celo zaradi placebo odziva na novo terapijo. Seveda želimo pri zdravljenju teh stanj doseči dolgotrajen odziv. To zahteva hkratno delo z več vprašanji: kako se naučiti uporabe teh načel v bolj in manj stresnih dneh in kako spoznati, da se lahko povezujem z drugimi kot zdrav individuum.

TMS in druge motnje, ki izvirajo iz povezave uma in telesa, lahko služijo za odvračanje pozornosti (glej poglavje 2, MBP) od neprijetnih čustev, vključno z jezo, strahom in nerazrešeno žalostjo.

TMS služi kot prava funkcija podzavesti, tako da nam celo povzroča trpljenje s pravimi fizičnimi bolečinami.

Bolniki, vključno s tistimi, ki so najbolj uspešni pri začetnem odzivu na diagnozo / zdravljenje, gredo pogosto skozi obdobja dvoma. Trdim, da je to nedvomno neločljivo povezano s stanjem. Dvom je izraz želje podzavesti, da se vrne na način odvračanja pozornosti, ki je utečena, da bi se izognili neprijetnim čustvenim izzivom.

Pomemben del v trajnostnem zdravljenju je učenje, kako premagovati dvom, in je sestavni del tega delovnega gradiva.

Morda se boste vprašali: » Kaj pa če se v 30 dneh ne pozdravim, kaj naj naredim?« O tem bomo podrobneje razpravljali na koncu delovnega zvezka. Na kratko le tole: če se počutite precej bolje, niste pa še povsem brez bolečin, nadaljujte in ponovite vajo v naslednjih tridesetih dneh. Dva meseca sta relativno kratko obdobje za nekoga, ki je dolga leta pogosto trpel za takimi težavami. Prav gotovo pa je pisanje dnevnika dosti cenejše od brezkončnega fizičnega zdravljenja bolečine, ki pogosto prinese le začasno olajšanje.

Za tiste, ki jim ne uspe napraviti pomembnejšega napredka, je priporočljiv ponovni obisk pri zdravniku, da preveri in ponovno potrdi tako diagnozo kot obravnavo. Če obiskujete TMS praktika, je to točka, v kateri je priključitev psihoterapije priporočljiva.

Načrt, da si vzamemo 15 do 30 minut na dan za zapisovanje po tem 30-dnevnem programu, zahteva morda v prvem tednu malo več časa. Izogibajte se izpuščanju več kot enega dneva na teden kot tudi porabe več kot 90 minut na dan. Eno ali drugo lahko vodi k neuspehu. Paradoksalno je, da pretirana uporaba tega gradiva lahko vodi k večji zaskrbljenosti in prej obnovi ciklus strahu in napetosti kot obratno. Namen tega gradiva je, da vam omogoči živeti svoje življenje svobodneje in vas okrepi za zdravljenje. 15 do 40 minut na dan (vključno z branjem delovnega zvezka in drugega branja o povezavi uma in telesa) zmore večina ljudi, hkrati pa je to dovolj časa, da se naučijo in uporabijo te koncepte.

Ključno za uspešno rabo tega delovnega zvezka je pripravljenost, da uporabnik zazna svoja čustva, jih zabeleži in poskuša razumeti. Poskušajte sprejemati svoja čustva brez cenzure, bodite eksplicitni (recite bobu bob) in jim pustite privreti na dan. Ostanite s svojimi čustvi, poskušajte jih reflektirati in posondirajte globlje. Čeprav to za večino ni lahko storiti, je pomembno poizkusiti, da bi nekoč zlomili težavni vzorec čustev, ki jih občutimo kot bolečino namesto kot čustvo.

Kadarkoli je potrebno, porabite dodatne prazne strani na koncu delovnega zvezka ali pa si priskrbite dodaten prazen zvezek, v katerega boste zapisovali svoje misli in občutke. Vodenje dnevnika se lahko nadaljuje tudi po tridesetdnevnem programu, če ne na dnevni pa redni osnovi v običajnem zvezku.

Verjetno ne bo vsako vprašanje relevantno za vsakega posameznika ali vsako motnjo, ki bi se lahko izboljšala s poznavanjem zveze um-telo. Odgovorite na vprašanja in zadeve, ki so za vas ustrezne, in naučili se boste, kar potrebujete vedeti – kako prepoznati čustva in jih povezati s svojimi fizičnimi simptomi. Med tem postopkom se boste že verjetno počutili bolje: tako fizično kot emocionalno. Bodite potrpežljivi. Za to je potreben čas.

Normalno je, da bodo med uporabo delovnega gradiva čustva izbruhnila. Razbijanje vzorcev in razvijanje vpogleda v svojo notranjost vključuje drugačen pogled na svoje življenje in sebe, kot smo ga običajno vajeni.  Vzpostavljanje povezav do starih čustev lahko na plan prinese žalovanje za davno izgubo, ki je bila potlačena ali vznesenost za pozabljene sanje ali cilje, ki smo jih predolgo ignorirali. Če iz katerih koli razlogov čustvovanje postane premočno, naj bo to dober razlog, da razmislite o psihoterapiji ali posvetovanju. V razmerju s skrbnim strokovnjakom bomo pripluli na varno obalo, a tokrat s spoznanjem, ki ga nismo imeli, dokler se nismo neposredno soočili s temi močnimi izkušnjami.[Schechter]

Delovni zvezek vsebuje gradivo za štiri tedne samoizpraševanja in pisanja dnevnika, kot ga je leta 1999 sestavil David Schechter. V vsakem tednu si uporabnik prizadeva doseči določen cilj, kar mu pomaga na poti do okrevanja:

1. teden: Razvijanje razumevanja TMS in pomoč uporabniku, da popolnoma verjame diagnozi.

2. teden: Iskanje pretekle napetosti in začetek določanja ciljev za fizično in psihično okrevanje.

3. teden: Prepoznavanje trenutne napetosti in začetek postavljanja prihodnjih ciljev.

4. teden: Učenje, kako sprejeti sebe in svoja čustva.

_______________

[Schechter] označuje prevod besedila iz dela Delovni zvezek: Spoznaj zvezo Um/Telo: Schechter David, M.D.: The MindBody Workbook, A thirty day program of insight and awarness for back pain and other disorders. ©

Delo je avtorsko pravno zaščiteno, uporabo slovenskega prevoda pa je avtor dovolil za individualno pošteno nekomercialno rabo (za podrobnosti se obrnite na am.novak238@gmail.com);

Vedno se zdi nemogoče, dokler ni opravljeno.

Nelson Mandela

It always seems impossible until its done.

Nelson Mandela

 

Komentiraj

2 komentarja

 1. Anja

   /  17/10/2021

  Pozdravljeni,

  zanima me kako lahko dobim delovni zvezek.

  Najlepša hvala za odgovor.

  Lep pozdrav,
  Anja

  Odgovori

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: